Når man bliver ramt af hudkræft, er det langt de fleste der bliver hurtigt helbredt igen. På trods af dette har man stadig ret til en hurtig behandling i det offentlige.
Med hurtig behandling er kræften ofte nem at fjerne, og kommer kun i meget sjældne tilfælde igen. Er du blevet henvist til en speciallæge, kan der dog alligevel nemt gå et par uger inden du kan komme til udredning, og herefter kan der så gå et par uger yderligere, inden du kan komme i gang med din behandling. Denne ventetid kan du undgå ved at vælge behandling på en privat klinik.
Hvor farligt er hudkræft
Hvert år bliver ca. 85.000 danskere ramt af hudkræft, det er både mænd og kvinder der bliver ramt.
Der er to typer af hudkræft, basalcellekræft og pladecellekræft. Den første form for hudkræft kan godt vokse, men spreder sig aldrig, hvorimod pladecellekræft i sjældne tilfælde godt kan spredes.
Uanset hvilken type hudkræft du evt. bliver ramt af eller har mistanke om, er det altså vigtigt at gå til lægen i tide, så du hurtigst muligt kan blive behandlet.
Disse symptomer skal du være opmærksom på
Basalcellekræft ses ofte på et af følgende:
- Sår med perlemorsglinsende rand
- Perlemorsskinnede/glinsende knude
- Rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt
Pladecellekræft ser lidt anderledes ud og kendes på:
- Et sår, der ikke vil hele
- En lyserød fast knude, evt. med rød hud omkring eller et lille sår
- Pigmentforandringer
Du kan sagtens have et af ovenstående symptomer, uden at det nødvendigvis betyder, du har hudkræft. Men er du det mindste i tvivl, er det altid bedst at gå til din læge og få det undersøgt, inden problemet bliver større og måske kræver mere behandling.
Din læge tager mistanke om hudkræft meget alvorligt og vil i de fleste tilfælde sende dig videre til hurtig udredning.
Behandling af hudkræft
Alt efter hvilken type hudkræft, der er tale om, kan behandlingen også være forskellig. Mange bliver ramt af hudkræft i ansigtet, der enten skal opereres væk, have stråling eller behandles med cremer.
Hvis man har et grimt sår i ansigtet, kan det være utrygt at skulle gå flere uger og vente på at få det fjernet, og man kan også være bekymret for at få grimme ar eller andre spor herefter. Selv om man har ret til behandling i det offentlige, kan man med fordel vælge en privatklinik, hvor man evt. hurtigere kan komme til og kan finde en læge, man føler, man har tillid til, inden man skal opereres.
Har du en sundhedsforsikring, kan det også være, at den dækker behandlinger på en privat klinik. Ring evt. og hør dit forsikringsselskab heromkring.