Sjælland er andet og mere end København

Danmark
zzxx22

Den store mægtige ø i Østdanmark bliver ofte udelukkende forbundet med, nærmeste synonym med, København. Men Sjælland er langt mere end blot en platform, hvorpå København holder til. 

Sjælland er den folkerigeste del af landet. Sjovt nok har øen en enorm kystlinje. Den har skønne strande, store, frodige skovområder og skønne små hyggelige byer. 

Sjælland er enorm – med danske målestoksforhold. Resten af øen skal også opleves, eller har man ikke være på Sjælland, men kun i København. 

Idyl

Jydens blik på “djævleøen”

Bevæger du dig rundt i Jylland eller i jyske kredse, kan du måske høre udtrykket djævleøen. Formentlig ved alle danskere, hvilken ø der her menes. Det er selvfølgelig Sjælland. 

Fjendskabet med grove kommentarer og til tider sjove jokes går flere århundreder tilbage. Hovedstaden er på en eller anden måde frakoblet fra det resterende Danmark. Sådan opleves det i hvert fald, når du træder ud af bilen i f.eks. Jylland. 

Dog behøver du ikke tage hele vejen til Jylland for at mærke en mindre modstand og lille arrighed over for storbyen. På Sjælland mærker man ligesom jyderne, fynboerne, bornholmerne og resten af de mange øboere, hvordan København tager al fokus. Det skaber selvfølgelig frustration. For Danmark – ligesom Sjælland – er andet og mere en blot København. 

Det kan man f.eks. opleve på en vandreture i Karrebæksminde-området. Her kan den landlige idyl, den hyggelig havnemiljø og den fantastiske landsbystemning varme jer på jeres vandretur. 

Storbyferie eller land- og havneidyl? 

Når så turen går til Sjælland fra jeres hjemegn i landet, skal I overveje, om det kun er København, der fortjener et visit. 

På Nordsjælland kunne i opleve de vidunderlige strande. Tage et visit på slotte og borge. Tage til Helsingør og få den danske historie ind under huden og måske snuppe færgen til Sverige. 

Nede på Sydsjælland kan roen ramme jer. Her finder I hyggelig små byer, hvor det danske sprog bliver en smule anderledes, end hvad I er vant til. På Sydsjælland og måske særligt på Lolland eller Falster har man valgt – bevidst eller ubevidst – ikke at støde, når man taler. Det betyder, at man taler med tungen placeret langt tilbage i munden. Det giver et billigt grin og en masse smil, når man oplever det. 

lystbåd

Danmark – den uendelige kystlinje

Er sommerferien lang? Kan I gøre jer selv den tjeneste og forsøge at komme hele vejen udenom Sjælland. Her menes selvfølgelig, at I skal sejle rundt om Sjælland. 

Der er store områder, I selvfølgelig ikke kan se af den enorme, folkerige ø. Men I kan komme rundt i mange forskellige egne af øen, som ellers ikke ville få jeres visit. 

Så måske burde I udnytte, at båden ligger i havnen et sted og venter på jer. Og udnytte, at Sjælland er omringet af vand, I let kan sejle rundt i. 

Skriv et svar