Vidste du, at sange og ord skaber kultur?

Musik
zzxx22

Vi ved det faktisk alle sammen, vi er måske bare ikke lige klar over, at vi ved det. 

De der sange, vi har sunget hele livet, og de der ord, vi har brugt hele livet, har en kæmpe betydning på, hvordan vi opfatter os selv som mennesker. 

Det burde ikke være nogen hemmelighed, at vores sprog gør os særegne. Hvis du har prøvet at snakke dansk i udlandet, har du oplevet, at ingen har nogen anelse om, hvad I taler om. 

Vores sprog er så småt, at der ikke findes særlig mange mennesker, der forstår, hvad vi siger, og det er ret unikt. 

Fællessang

Vi synger med på fællessangen

Men det er selvfølgelig ikke ”bare” vores sprog, der er unikt. Det er også vores sangskat. 

Det unikke er, at den er så stor, traditionen for den hyppige fællessang og den store variation i sangene. For at musikken binder grupper sammen, er der ingen nyt eller overraskende ved. 

Tænk bare på alle de forskellige musikgenre. Tænk så på alle de forskellige publikum, der dukker om til de koncerter. 

De tager alle sammen del i et fællesskab, de kender de samme sange, de synger på et sprog og de bliver dannet i musikkens billede. 

Det samme er selvfølgelig tilfældet, når det kommer til vores salmer og fællessange. 

Vi synger til alle kirkelige højtider. Vi synger til fester, konfirmationer, bryllupper, jubilæer osv. Faktisk er der også en del institutioner, der synger morgensang. 

Sangene vi synger der, giver os en forståelse af sprog, musik og en kulturel forståelse. Sange beskriver os, vores historie og vores nutid sammen med åbne munde. 

Har du måske overvejet, hvorfor stort set alle lande har deres egen nationalsang? 

Det samler en nation under en og samme forståelse af, hvad det vil sige at være dansker, svensker, inder osv. 

En fælles historie og fortælling 

Har du måske prøvet, at du står og synger en sang, det kan være en samle fra kirkebøger, en sang fra højskolesangbogen eller måske en sang forfattet til begivenheden, der bare taler til dig. 

Der er noget ved ordene, stemningen eller måske er det budskaber, der bare rammer dig. 

Hvis du ikke kan komme i tanke om det, så tænk på en af de festsange, der er skrevet til hylde dig. Hvis ikke de har talt bare en lille smule til dig, så må der være gået noget helt galt. 

Kirke

Få hjælp til den svære festsang

Når du så selv skal til fest eller konfirmation, kan du måske gøre brug af den viden, du har fået her, som du havde i forvejen. 

Du kan måske ikke skrive dig hele vejen ind i højskolesangbogen, men du kan måske forfatte en sang, der siger noget særligt til personen i centrum. 

Kniber det meget med at få strikket sangen sammen, så kan festsange forfattes noget hurtigere, hvis du får lidt hjælp. 

Klik dig ind på linket og få hjælp til den næste festsang. Måske er det den sang, personen husker flere år ude i fremtiden – det er værd at give et skud.

Skriv et svar