Læs nyheder fra alle vinkler

Vi har nye kilder til nyheder
zzxx22

Går man bare en enkelt generation tilbage, var man vant til, at der var ganske få autoriteter, der udgav nyheder. Det kunne være, at man modtog en enkelt avis, men ellers så man TV-avisen, og så var det derfra, man fik sine nyheder. Man stolede altså på aviserne og fjernsynet, for hvor skulle man ellers få sine nyheder fra? Lige netop den problematik har vi imidlertid ikke længere. Med internettets fremkomst er det blevet muligt for alle og enhver at komme med nyheder, hvad end det er gennem deres sociale medier eller en hjemmeside. Faktisk er der så mange nyheder og så mange forskellige kilder, at hver enkelt af os bliver nødt til selv at sortere i dem. Du kan læse om alt fra udenrigspolitik til boligindretning – mulighederne er mange.

Læs fra mange forskellige sider

Udnyt muligheden

Det er en helt ny og unik situation, hvilket uvægerligt leder til, at vi alle lever i lidt forskellige virkeligheder. Hvis dine venner kun deler nyheder om specifikke emner eller dækker en historie fra en vinkel, så er det kun det, du hører. Det er naturligvis ikke optimalt. Hvis vi er metodiske, kildekritiske og besidder en smule tålmodighed, kan iv dog vende den store mængde nyheder og kilder til vores fordel i kampen for at finde frem til sandheden. Sandheden er nemlig, at de føromtalte nyheder fra tidligere generationer næppe heller var neutrale og retvisende i alle henseender. Man havde bare ikke andre kilder, hvilket nødsagede en til at stole på det, man nu engang havde.
Kildekritikken er naturligvis vigtigere, når det handler om seriøse emner, og det er mindre vigtigt, hvis du læser om boligindretning, tips til sommerferien eller lignende. 

Kildekritisk

Vær kildekritisk

Netop fordi vi nu har nyheder fra etablerede mediehuse såvel som meningsdannere og civile øjenvidner kvit og frit og side om side, har vi nu en helt optimal mulighed for at sammensætte et mere retvisende billede af enhver given hændelse, fordi vi ikke har en vinkel men 10. Det første skridt på vejen til et mere retvisende nyhedsbillede i en online kontekst er altså at finde en bred vifte af nyhedsformidlere, hvis distributører og holdninger, du kender. Bliv klogere på Nyhedshuset og enhver anden kilde, du tager i brug, men undlad heller ikke en kilde, fordi den er holdningspræget. Så længe du er opmærksom på de holdninger, der ligger bag, er det på mange måder en bedre kilde end et medie, der foregiver at være neutralt. Særligt når du forsøger at sammensætte et billede af en aktuel begivenhed ud fra beretninger fra forskellige vinkler, bør du dog være varsom. 

Først og fremmest er det nemt at falde i den fælde, at sandheden nødvendigvis må være et sted mellem ekstremerne. Det er ingenlunde givet på forhånd, om end det naturligvis ofte er tilfældet. Gør i stedet hellere bruge at kildekritisk metode. Find ud af, hvem der først rapporterede på historien, hvilke ændringer den har gennemgået, og hvorvidt der er nogen fotografisk evidens eller lignende, der kan understøtte fortællingen. Det er sørgeligt, men ønsker du at være sikker på sandheden, bliver du nødt til at lægge ekstra tid og energi i foretagendet. Du behøver selvfølgelig ikke at gøre brug af den metode hver gang. Ofte er de fleste kilder enige, og så kan det være nok bevis. I enkelte tilfælde er det dog vigtigt at vide, hvordan man læser nyheder fra alle vinkler og finder den mest sandsynlige virkelighed.

Skriv et svar