Hvorfor går mennesker op i udseende?

Kvinde med makeup
zzxx22

Det er ikke nogen hemmelighed, at mennesker ret ofte går en del op i udseende. Det handler både om vores eget og andres, men hvorfor er det egentlig, at det spiller så stor en rolle? Udseende er selvfølgelig ikke alt, men det er bestemt heller ikke ingenting. 

Mennesker og udseende

Man kan godt kalde menneskers domme af sit eget og andres udseende for instinktivt, og det vil faktisk ikke være helt forkert. Noget af vores forhold til udseende stammer nemlig fra vores overlevelsesinstinkter og instinkt for at formere os. Hjernen laver en lynhurtig bedømmelse af andre for at vurdere, om de er til fare for os, eller om det er nogle, vi gerne vil lære bedre at kende, og den bedømmelse kommer som et resultat af deres udseende, så længe det er den eneste information, som man har kendskab til.  

Hieroglyffer

Ens identitet

Når det kommer til vores eget udseende, er det også helt naturligt at gå op i det, men her er det lidt sværere at forklare præcis hvorfor. Det virker til at mennesker har et naturligt behov for at fortælle verden om, hvem vi er, og for at blive husket. Vi har et behov for at udtrykke os selv, og det sker blandt andet igennem vores udseende. Typisk udtrykker man sig også igennem sin boligindretning og sine hobbyer, fordi det er ting, der hjælper os med at være os selv, og som fremviser vores identitet. 

Hvem vil du gerne være?

Vores besættelse af udseende er også noget, der skabt af vores sociale normer. Forskellige stile og udseende er associeret med forskellige ting, så mange er påpasselige med de signaler, som de sender. For eksempel kan fine skjorter til damer sende et signal om, at man er seriøst og karriereorienteret, hvoraf store, blomstrede kjoler sender et helt andet signal. Der er både spørgsmålet om beklædning, men på sin vis også et spørgsmål om kropstype, selvom det er noget, vi er i gang med at gøre op med. Et eksempel kan være dengang, hvor det hvor flot at være overvægtig, da det signalerede rigdom og velvære. 

Andres meninger

Som en blanding af vores instinkter, vores behov for selvudtryk og de sociale normer, går vi op i vores eget udseende fordi vi er bevidst om andres eventuelle bedømmelser af det, og ligeledes kan man gå op i andres udseende, fordi vi er bevidst om, hvordan man dømmer sig selv. Dog varierer det meget fra person til person, hvor meget man egentlig går op i udseende, så nogle signaler kan nemt blive misforstået. Heldigvis er der andre måder at lære folk at kende end at dømme deres udseende; kommunikation er utrolig vigtigt inden for alle punkter, når det gælder mennesker. 

Kvinde i skjorte

Dit udseende 

I sidste ende behøver du ikke at føle dig panisk over dit udseende. Generelt tænker man meget mere over sit eget udseende end andres, så typisk vil andre være bekymrede over deres eget udseende til at tænke over, om der er noget galt med dit. Udseende er som sagt ikke alt, men det er stadig noget, der kan have forholdsvis stor betydning. 

Skriv et svar