Er tidsrejser mulige eller er det fantasifuld ønsketænkning?

rummet
zzxx22

Der er mange seriøse forskere, der er overbeviste om, at rejser i tiden er mulige, ihverfald i teorien – i relativitetsteorien! Einsteins beregninger gjorde det nemlig muligt at tro på besøg fra fortiden.

At tage frem og se lottotallene blive udtrukket på lørdag kan i princippet lade sig gøre. Men at rejse retur og spille kuponen med de rigtige tal, er det desværre ikke sandsynligt, at man vil være i stand til.

 

Einstein og Hawking

Den tyskfødte teoretiske fysiker, Albert Einstein, var især kendt for grundlæggelsen af relativitetsteorien. En teori, der beskriver, at for objekter i bevægelse går tiden langsommere end for de stillestående.

Den meget anderkendte matematikprofessor og fysiker, Stephen Hawking, tog senere Einsteins relativitetsteori-tråd op på Cambridge universitetet hjemme i England. Også han blev en stor tilhænger af muligheden for at rejse i tiden.

Hawking var tretten år gammel da Einstein døde i 1955, så deres liv nåede at overlappe hinanden. De to videnskabsmænd døde i øvrigt begge som 76-årige!

Stephen Hawking troede så meget på rejse i tid, at han i 2009 holdt en fest for tidsrejsende. En fest, han først sendte invitationer ud til tre år senere. Ingen dukkede dog op til festen!

Ingen returbillet

Det havde virkelig også været en sensation af de helt store, hvis der var ankommet gæster fra fremtiden til Hawkings fest.

I de videnskablige kredse er der nemlig stor enighed om, at det kun er muligt at rejse frem i tiden og ikke tilbage.

En returbillet fra fremtiden ville kræve store og stabile såkaldte “ormehuller”. For at sådanne huller kan opnå den nødvendige størrelse og stabilitet, vil det kræve, at man tilføjer eksotisk materie indeholdende en hel del negativ energi – og det er aldrig set før.

Paradokset er også til at få øje på, i forhold til at rejse tilbage i tiden: En 40-årig mand tager tilbage til den 10 år gamle udgave af sig selv, og kommer til at køre drenge-udgaven ned med døden til følge. Men så kan han jo ikke blive 40 år gammel og være i stand til at tage den pågældende tidsrejse, og så kan han jo ikke være død! Temmelig paradoksalt må man sige.

Yngre end dine jævnaldrene

Lad os derfor holde os til det teoretisk mulige: Fremtidsrejser.

Antag at du rejser med lysets hastighed i 23 af dine år, så vil du komme tilbage til jorden 150.000 år fremme i tiden…

Men hvis du vælger at forkorte rejsen en smule, vil du kunne opleve at komme tilbage til dine jævnaldrende venner og familie, og se dem være blevet 20 år ældre end dig selv! Måske et ønske for nogen og lidt for underligt for andre!

einstein

Doc Brown og NASA brugte samme udstyr

Mange husker nok den excentriske videnskabsmand, Doc Brown, der sender den unge Marty McFly både frem og tilbage i tiden, i sci-fi-komedien, “Tilbage til fremtiden”, fra 1985. Christopher Lloyd og Michael J. Fox havde de to hovedroller, og filmen blev instrueret af Robert Zemeckis.

Der er nok også stadig nogen, der husker NASAs flydirektør, Gene Kranz under Apollo 11s månelanding den 20. juli 1969.

Både Doc og Kranz bar Seiko ure på deres respektive håndled!

Så måske er det den japanske ur-fabrikant, der ligger inde med hemmeligheden omkring rejser i tid og rum – både frem og tilbage igen!

Skriv et svar