Lav klassiske danske retter i en stegeso

Kniv på skærebræt
zzxx22

Inden for de seneste år, er der flere eksempler på, at mad kan være trendy. Især forskellige diæter og madplaner går ind og ud af mode. Men visse retter er i sandhed klassikere og overlever madtrends og diverse diæter gang på gang. Det klassiske danske køkken med sine afholdte retroretter kommer nok aldrig til at gå helt af mode og vil altid finde tilbage til de danske køkkener i den ene eller den anden variant. Læs mere om, hvordan du kan lave klassisk dansk mad her.

Kylling på skærebræt

Prøv en stegeso

En stegeso er et køkkenredskab, hvis værdi ofte overses. Stegesoen er værdifuld og særdeles brugbar i en lang række af madlavningssammenhænge og er særligt velegnet til retter, hvor eksempelvis kød eller grøntsager skal langtidssteges. Stegesoen kan med rette kaldes lidt af et retro køkkeninstrument, men ligesom med så meget andet, her den de seneste år gennemgået en slags comeback og har fundet vej tilbage i de danske køkkener.

Kort sagt er en stegeso en slags lukket gryde, som typisk er lavet af ler eller lignende. Redskabets formål er at fordele varmen fra eksempelvis en ovn ligeligt, så man opnår et godt resultat med sin langtidsstegning. 

Det er muligt at lave en masse lækre retter i en stegeso. En af de helt store klassikere, kylling i cola, kan du læse om herunder.

Blandede grøntsager

Kylling i cola

En ret, man med fordel kan tilberede i en stegeso, er retro- klassikeren kylling i cola. Retten består af en let krydret sovs, som blandt andet indeholder noget så usædvanlig som cola i kombination med ketchup. Til sovsen tilføjes kylling i form af enten en hel kylling, hvilket egner sig særdeles godt til tilberedning i stegeso eller i form af kyllingebryster eller – lår. Dette serveres sammen med ris og en lækker grøn salat.

Har man ikke tidligere stiftet bekendtskab med retten kylling i cola, vil man med al sandsynlighed være tilbøjelig til at tænke, at den lyder en anelse mærkværdig. Men der er en grund til at retten er blevet serveret gang på gang i de danske hjem, og at den har overlevet mange madtrends og tendenser inden for kost. Med andre ord; prøv den og bliv overrasket. Lav den gerne i din stegeso.
Hvis du følger en opskrift og finder nogle gode råvarer, skal du nok få et meget godt resultat, selvom du ikke har prøvet at lave kylling i cola før. Held og lykke med din stegeso.

Skriv et svar